(VIR MVA Ch), KTK-III, KV-I, Premier

Virallinen nimiSeljasaaren Kurimus
VH-tunnusVH16-018-0289
Syntymäaika, kasvattaja21.01.2016, Seljasaaren Kartano, FI
Rotusuomenhevonen
Sukupuoliori
Väri (genotyyppi)rautias (ee Aa)
Säkäkorkeus158 cm
Ikä, 3-vuotias8 vuotta, 21.02.2016
Koulutustasoko Vaativa B, re 80 cm, me 70 cm      
Painotuskouluratsastus
Omistajaindy VRL-06701

Sukutaulu ja jälkeläiset

i. Koistilan Pyörre
tprt / 156 cm
KTK-III KRJ-II
ii. Pyryttäjä
prt / 158 cm -- KTK-III KRJ-I
iii. VIR MVA Ch Pyyhältäjä KTK-I KRJ-I
iie. VIR MVA Ch Marine KTK-II
ie. VIR MVA Ch Ellenin Hyasintti
trn / 142 cm -- KTK-II KRJ-II
iei. Villikko KTK-II KRJ-II KERJ-II YLA2
iee. Hempukka YLA2
e. Nemoriina
prt / 157 cm
KTK-II SLA-I SV-I KV-II VAR-I VSN NCh
ei. VIR MVA Ch Koistilan Nemo
prt / 160 cm -- KTK-I KRJ-I ERJ-I
eii. Hovi-Niko KTK-III SLA-III YLA2
eie. Lumikeiju KTK-II KRL-II
ee. Maanan Kielo
rt / 155 cm -- KTK-III
eei. Kauhukahva KTK-II
eee. Vellamo KTK-II KRJ-II SLA-I YLA1 MSY-P

  Kurimus on tarjolla jalostukseen.


Luonnekuvaus

Luonnekuvaus tulossa, kunhan olemme tutustuneet toisiimme paremmin.


Kilpailutulokset

Kouluratsastus: 2434.48 op
Kuuliaisuus ja luonne: 1022.73 op
Tahti ja irtonaisuus: 1411.75 op
Maksimitaso: 5 - saavutettu
Näyttelytulokset
NJ 27.02.2016 Marvellous Herrings: irtoSERT (pt. Siiri K.)
NJ 08.06.2016 Március: irtoSERT (pt. Taija)
NJ 07.08.2016 Turha: BIS4, MVA-SERT (pt. Zafiro)
NJ 31.03.2019 Susiraja: irtoSERT (pt. Lissu T.)
NJ 13.06.2020 Haltiasalo: BIS10, MVA-SERT (pt. alaera)

All-Sim Evaluation: Premier
Character: 3
Temperament: 2
Ability to Work: 3
Willingness to Work: 4
General Specialty Aptitude: 12
Basic Gaits: 11
Rideability: 22
Conformation: 3
Grand Total: 60%

Kouluvarsojen ja -nuorten laatuarvostelu 20.04.2016:
Rakenne: 10 Käynti: 3 Ravi: 3 Laukka: 3 Lisäpisteet: 3 Suku: 13
Yhteensä: 35p. KV-I

Kantakirjaus ratsusuunnalle 20.05.2016:
17 + 17 + 18 + 15 = 67 p. KTK-III

Päiväkirja ja valmennukset

27.06.2016, kouluvalmennus / Lucie
Olin tullut valmentamaan indyä ja hänen hevostaan Kurimusta. Ratsukko verrytteli kentällä, ja minä seurasin heidän menoaan sivummalta. Kurimus vaikutti olevan heti alusta alkaen vauhdikkaalla tuulella. Neuvoin indyä keskittymään jo näin alkuverryttelyn aikana pidätteiden läpimenemiseen ja hevosen kuuliaisuuteen, jotta Kurimus pysyisi varmasti käsissä, eikä ryntäilisi. Annoin indylle tehtävän. Hänen tuli laskea, kuinka monta puolipidätettä hän tekee yhden kierroksen aikana ravatessaan Kurimuksella kentän ympäri, ja lisätä puolipidätteiden määrää. Muistutin samalla häntä puolipidätteiden tärkeydestä. Ensin Kurimuksessa ei näkynyt muutosta, mutta vähitellen se rauhoittui ja rupesi kuulostelemaan, mitä olisi luvassa. Siirryimme päivän varsinaiseen harjoitukseen eli avotaivutukseen. Sillä aikaa, kun indy ja Kurimus vielä ravasivat uralla, olin käynyt laittamassa keskihalkaisijalle tötsiä. Tehtävä oli oikeastaan varsin yksinkertainen ainakin teoriassa, sillä indyn pitäisi vain ratsastaa tötsien vierestä avotaivutuksessa. Ratsukko aloitti tehtävän käynnissä. Indyllä näytti olevan avotaivutus hallussa, sillä taivutus oli melko sujuvaa alusta alkaen. Eteenpäinpyrkimys pysyi hyvänä koko taivutuksen ajan. Lähinnä kyse oli siitä, kuinka Kurimus viitsi toimia ratsastajan ohjeiden mukaan. Totesin indylle, että hän saa vaatia hevoselta enemmän. Muutaman kerran jälkeen avotaivutus onnistui jo todella hienosti käynnissä, joten ratsukko sai yrittää sitä saman tien ravissa. Kurimus innostui askellajin vaihtumisesta. Ensimmäiset kerrat menivätkin siihen, että ori kaahotti tötsien vierestä, eikä avotaivutuksesta tullut oikein mitään. Käskin pitää ravin mahdollisimman lyhyenä ja lisätä pidätteitä. Ratsukko sai seuraavaksi tulla mahdollisimman rauhallisessa ravissa keskihalkaisijan. Sen jälkeen oli taas aika yrittää taivutusta. Kurimus pysyi paremmin indyn otteessa, vaikka avotaivutus ei vielä onnistunutkaan yhtä hyvin kuin käynnissä. Pyysin ratsukkoa toistamaan harjoituksen muutamaan kertaan kummastakin suunnasta. Indyn ja Kurimuksen yhteistyö lähti lopulta sujumaan - ja millä tavalla! Sain seurata todella hienosti tehtyä avotaivutusta ravissa. Lopetimme harjoituksen hienoon onnistumiseen, minkä jälkeen indy ja Kurimus nostivat laukan vielä pariin kertaan ennen kuin oli loppuverryttelyn aika.

23.06.2016, kouluvalmennus / Siguri
Odotin kentällä valmiina päivän valmennettavaa ratsukkoa, joka saapui pian seurakseni. Ratsastaja kertoi heidän käyneen lämmittelemässä maastossa, joten he olisivat saman tien valmiina valmennukseen. Pyysin ratsastajaa kuitenkin kulkemaan muutaman kierroksen sekä käynnissä että ravissa, jotta voisin tarkastella orin liikkeitä paremmin.

Ratsukon kävellessä kenttää ympäri huomasin Kurimuksen olevan hyvin kuunteleva ratsu, jota kuitenkin täytyi jarrutella tuon tuosta. Ratsastaja vaikutti kuitenkin tuntevan orin hyvin, ja hän sai pidätteet näyttämään todella luonnollisilta ja pieniltä. Muutaman kierroksen jälkeen pyysin ratsastajaa tekemään erilaisia siirtymisiä kaikissa kolmessa askellajissa ja ottamaan mukaan myös pysähdykset sekä peruutukset.

Ratsukon yhteistyö näytti todella hyvältä, ja Kurimus rentoutui todella nopeasti ratsastajan alla. Siirtymiset vaikuttivat sujuvat ihan hyvin, mitä nyt pysähtymisiin ori reagoi todella hitaasti ja toisaalta se oli jo menossa, kun ratsastaja pyysi tätä eteenpäin. Pyysin ratsukkoa tekemään siirtymisten lisäksi myös erilaisia ratsastusradan teitä, kuten ympyröitä, kiemurauria sekä täyskaartoja.

Kun ratsukko vaikutti olevan valmis alkulämmittelyjen kanssa, kerroin ratsastajalle, että tänään olisi tarkoitus keskittyä laukkaharjoituksiin. Kerroin hänelle, että ensimmäisenä lähtisimme ratsastamaan ympyräkahdeksikkoa niin, että laukka tuli vaihtaa yhdellä askeleella kahdeksikon keskipisteessä. Ratsastaja vaikutti ymmärtävän tehtävän ja lähti suuntaamaan saman tien kahdeksikolle.

Tehtävä alkoi melko hyvin, joskin Kurimus keskittyi pyöreän laukan sijaan enemmän pitkiin askeleisiin. Pyysin ratsastajaa tekemään huomattavasti enemmän pidätteitä, ja pian ori alkoi siirtää painoaan paremmin takaosalleen. Laukka alkoi näyttää todella hyvältä, ja myös laukanvaihto onnistui heti ensimmäisestä kerrasta lähtien.

Muutamien kierrosten jälkeen pyysin ratsastajaa jatkamaan samaa tehtävää ilman laukanvaihtoa; toinen ympyrä tuli siis kulkea myötä- ja toinen vastalaukassa. Ensimmäisellä kerralla Kurimus vaihtoi itse laukan edellisen tehtävän tavoin, mutta toisella ratsastaja sai laukan pidettyä oikeana. Vastalaukka näytti hieman kaatuvalta, mutta muutaman yrityksen jälkeen sekin alkoi sujua todella hyvin.

Kahdeksikkoharjoitusten jälkeen pyysin ratsukkoa siirtymään keskiympyrälle harjoittelemaan vastalaukkaa. Ratsastaja näytti itse hakevan hieman asentoa ennen kuin nosti laukan - Kurimus taas oli jo menossa. Minun täytyi jälleen muistuttaa ratsastajaa hitaasta vauhdista, mikä löytyikin muutaman jarrutuksen jälkeen. Myös tasapaino vastalaukalle löytyi hetken hapuilun jälkeen, ja meno näytti kaikin puolin hyvältä. Teimme tehtävää myös toiseen suuntaan, kunnes annoin ratsastajan siirtyä hetkeksi käyntiin.

Lopputunnista pyysin ratsukkoa vielä tekemään hetken aikaa pohkeenväistöä sekä käynnissä että ravissa. Tarkoitus oli liikkua mahdollisimman hiljaa - jopa hieman liian tahmeasti - ja astua jokainen askel huolella. Ratsukon tuli liikkua uraa pitkin, väistää muutama askel sisälle ja palata takaisin uralle. Ratsastaja rauhoitteli Kurimusta kunnolla, ja kun tahti oli kaikin puolin hyvä, lähti ratsukko väistämään.

Olin jopa yllättynyt, kuinka maltillisesti Kurimus jaksoi tehdä tehtävää. Se kulki upeasti kaula kaarella ratsastajan alla ja astui askeleet hitaasti uran sisäpuolelle ja takaisin. Kun ratsastaja nosti ravin, meinasi Kurimus lähteä hieman kirimään tempoa, mutta rauhoittui lopulta ratsastajan pyynnöstä.

Annoin ratsukon tehdä hetken aikaa pohkeenväistöharjoitusta kumpaankin suuntaan, kunnes oli aika lopetella. Ratsastaja antoi orille pitkät ohjat ja taputti tätä kaulalle. Minä taas kehuin ratsukkoa hienosta valmennuksesta ja annoin neuvoja, miten reippaan hevosen kanssa olisi paras toimia, jos tahtoi liikkua astetta rauhallisemmin.

Loppukäyntien jälkeen lähdimme ratsukon kanssa kävelemään yhdessä takaisin kohti tallia.


Kuvagalleria
taustakuva © Ritva's Gallery      hevosen kuvat © SK (rakenne) ja kasvattaja (ratsastus)       muu © VRL-06701