Rhedyn Welsh

Anfarwol Llwyd Aur

VH22-022-0005

  • "Artsi"
  • s. 03.12.2013 (18 v), Iso-Britannia

  • welsh-poni (sek. B), ori
  • 135 cm, voikonkimo ee/aa/nCr/Gg
  • estepainotteinen, ko He B / re 100 cm

  • KTK-II
  • ERJ-II
  • VWY-II

Luonne

Käsiteltävyydeltään Artsi on tullut melko vahvasti sukuunsa - ollen todellinen musta lammas. Ori ei kauaa tarhassa puhtaana säily, loimetkin saadaan pois päältä, jotta valkeaan karvaan saadaan tarvittava kurakerros aikaiseksi. Taluttaessa pitää sinkoilla vähän sinne tänne ja testata tuon tuostakin tallityöntekijöiden hermorakennetta. Hoitaessa muistetaan myös astua varpaille ja satulavyön kanssa pitää vähän koittaa näykkiä ja näyttää pelottavalta. Toki Artsin kohdalla pelottavuus on aika säälittävää, me kun tallissa olemme tottuneet isoihin, vihaisiin puoliverisiin emmekä voi täten ottaa pientä, valkoista ja pörröistä ponia yrmyilemisiin kovinkaan vakavasti... Toki Artsinkin kujeisiin tottuu ajan myötä, mutta kyllä tämä on herra on luonteeltaan niin poni, kuin vain voi olla.

Ratsuna varsin omaperäinen tapaus, eteenpäin pyrkimystä ei ainakaan puutu, vaikka jarrut välillä hakusessa ovatkin. Ori on myös herkkä joka suuntaan: herkkä jalalle, herkkä painolle ja istunnalle, herkkä suustaan ja herkkä myös säikkymään kaikkea mahdollista - jopa erilaisia olemattomia ilmiöitä. Maastossa siis todellinen "sisupussi", yksinäänhän poninpaholainen ei lähde mihinkään, mutta suuren ja jylhän puoliverin seurassa Artsikin uskaltautuu metsän siimekseen. Luultavasti Artsi aikoo hädän sattuessa uhrata isomman kaverinsa tiikerin hampaisiin kipittäessään itse karkuun. Nukahtamaan tämän ponin selässä ei siis koskaan pääse, eikä tylsiä hetkiä löydykään. Todellinen kunnon kohottaja kisakaverina. Ja verenpaineenkin ori saa hyvin nostettua.
© Chao

Sukutaulu

i. Cedion Penn Llinyn
wB, cre, 135 cm
ERJ-II VWY-II YLA1
ii. Hup Up
wB, vkk, 135 cm
iii. Playboy
iie. Never ending story
ie. Ch Fallway
wB, rnvkk, 134 cm, KTK-II VWY-II YLA2
iei. Melbouro
iee. Styffnobol
e. Wilma's Little Wonder
wB, rtkm, 131 cm
ei. Vild Willy
wB, tprt, 134 cm
eii. Stormy Night
eie. Queen of Loving People
ee. Wilma Wonder
wB, km, 125 cm
eei. Bobie Wonder
eee. Lady Wonder

Jälkeläiset

o. Rhedyn Ffrwd Mynydd (* 26.9.2022, e. Wilona Dawn) - Ch, KTK-II
o. Rhedyn Stratocaster (* 3.1.2024, e. Brynderwyn Haul Neithiwr)

Kilpailutulokset

Esteratsastuskilpailut:

Näyttelytulokset:
NJ 28.02.2023 Rhedyn Welsh: irtoSERT (pt. Lissu T.)

Kantakirjaus 20.4.2023:
19 + 18 + 18 + 18 = 73 p. KTK-II
Rate My Pony: ★★★

ERJ:n laatuarvostelu 30.11.2023:
7,5 + 40 + 21 + 20 + 6 = 94,5 p. ERJ-II

VWY:n laatuarvostelu 25.2.2024:
7 + 6 + 5,5 + 22 + 2 = 42,5 p. VWY-II

Kuvagalleria

Päiväkirja

Artsin kuulumisia, 30.1.2024 ✎ omistaja
Siitähän onkin vierähtänyt jo kaksi kokonaista vuotta, kun Artsi muutti meille ja myös siitä, kun viimeksi kirjoitin sen päiväkirjaan. Voisi luulla, että ori on elellyt täällä täysin oloneuvoksena, mutta sepä ei pidä paikkaansa ollenkaan. Artsi on pyörähtänyt näyttelyissä saaden sertin kautta kantakirjakelpoisuuden, käynyt sitten ponikantakirjan tilaisuudessa ja tuonut kotiin ansaitun II-palkinnon, ja kirsikkana kakun päälle käynyt vielä ERJ:n laatuarvostelussa, josta tuloksena myös II-palkinto. Ei yhtään hullummin! Jalostusrintamallakin pyyhkii hyvin, nimittäin Artsi on (tähän mennessä) jättänyt jälkeensä kaksi komeaa oripoikaa. Ensimmäinen syntyi jo 2022 syksyllä ja muutti Vibajan hellään huomaan Maldwyniin, toinen syntyi itse asiassa muutama viikko sitten ja jäi kotiin. Mielenkiintoinen seikka – ainakin minulle – on se, että molemmat varsoista ovat kauniita voikkoja. Kimogeeni ei siis ole vielä päässyt siirtymään eteenpäin, mutta onhan tässä vielä aikaa.

Artsi muuttaa meille, 8.1.2022 ✎ omistaja
Se oli aivan tavallinen tammikuinen päivä, kun selailin VRL:n hevosrekisteristä welsh-ponien sukuja. Eteeni tupsahti Anfarwolin poneja, joiden sivuja päädyin selailemaan. Wilma's Little Wonderin sivuilta löytyi yksi jälkeläinen, jota ei kuitenkaan näkynyt rekisterissä. Varsan sivut eivät toimineet, mutta omistaja oli vielä harrastuksessana mukana oleva Chao. Minun onnistui kaivaa sivut Web Archivesta, ja ihastuin suorin tein löytämääni oriin – Artsiin. Laitoin välittömästi Chaolle (ehkä hieman epätoivoiselta haiskahtavan) viestin, olisiko Artsista mahdollista saada varsaa. Chao vastasikin nopeasti, että voisin saada koko ponin. Sekuntiakaan miettimättä otin tarjouksen vastaan ja järjestelin kuljetuksen tänne. Artsi saapui heti seuraavana päivänä ja voin nyt sanoa olevani sen onnellinen omistaja. Kiitos Chao!