Rhedyn Welsh

Glenwood Anrheg

VH17-022-0035

  • "Arttu"
  • s. 09.05.2017 (24 v), Wales

  • welsh-poni (sek. B), ori
  • 132 cm, rautiaankimo ee/Aa/Gg
  • estepainotteinen, ko He B / re 100 cm

  • KTK-III
  • ERJ-I
  • VWY-IIRakas Arttumme jouduttiin lopettamaan vanhuuden vaivojen takia 13.4.2024.

Luonne

Arttu on varsinainen herrasmies, joka hurmaa luonteellaan ja yleisellä olemuksellaan paatuneimmankin hevosihmisen ponien puolelle. Tämä ori on se turvallinen vaihtoehto myös kokemattomammille hevosihmisille. Poni ei kuitenkaan ole erityisen seurallinen, joten ajoittain on vaikea sanoa onko sen käytös kuuliaisuutta vai yksinkertaisesti kiinnostuksen puutetta.

Artun voi antaa huoletta kenen tahansa hoidettavaksi ja ori onkin se varma valinta aloittelevien hevosihmisten hoidokiksi. Poni seisoo kuin tatti paikallaan hoitotoimenpiteiden ajan ja keskittyy huomiosta nauttimiseen. Kaviot nousevat pyynnöstä ja varustaminenkin sujuu ongelmitta, vaikka varustaja ei ihan tietäisikään mitä on tekemässä. Ori on myös helppo talutettava eikä sillä ole tapana ryntäillä minnekään. Tämä poni kulkisi tallin ja tarhan väliä ihmisen perässä vaikka ilman narua.

Ratsuna Arttu sopii myös aloittelijoille, sillä se on tasaisen rauhallinen eikä häiriinny epäselvistä avuista. Ori onkin osuva valinta myös talutusratsastukseen, sillä se voisi kiertää kenttää ympäri löntystelyvauhtia vaikka koko päivän. Artusta löytyy kuitenkin pinnan alta myös osaava ja reipas poni, joka täytyy vain osata kaivaa esille. Parhaan potentiaalinsa saavuttamista varten ori kaipaakin jo kokeneempaa ratsastajaa joka osaa vaatia, sillä poni menee mielellään siitä mistä aita on matalin. Kunhan työntekovaihde on lopulta saatu päälle, Artusta kuoriutuu hyvinkin reipas ja yritteliäs ratsu. Esteillä poni on tasainen suorittaja joka ottaa mieluummin varovasti kuin vauhdikkaasti, joten yleensä poni kaipaakin tasaista kannustusta vauhtiin koko radan ajan.

Muita hevosia kohtaan Arttu on yleensä tasaisen välinpitämätön, eikä ori jaksa höyrytä turhia edes tammoista. Ponille on oikeastaan ihan sama onko se yksin vai laumassa, sillä se tulee toimeen kaikenlaisissa tilanteissa. Laumassa ollessaan ori on yleensä se joka viettää aikaansa lauman reunoilla ja välttää osallistumista keskeisimpiin kahinoihin.
© TK

Sukutaulu

i. Moana's Anwar
wB, rtkm, 131 cm
ERJ-I KRJ-III VWY-II VWY-B
ii. A.D. Dusty Quadrile
wB, prt, 132 cm, KTK-II ERJ-III VVJ-III VWY-II VSN Ch VWY-B
iii. VIR MVA Ch Tycroes Moon Dust KTK-I KRJ-II VVJ-II VWY-II YLA3 VWY-B
iie. Rosmel's Quadrile
ie. Moana's Wilde Margareth
wB, rnkm, 130 cm, KTK-I ERJ-I VVJ-III VWY-I VWY-B
iei. Bethesda Wilde Ollie KTK-II VVJ-II YLA2 VWY-II VSN Ch VWY-C
iee. Wonastow Saltney Meaghan
e. Glenwood Zara
wB, rtkm, 130 cm
VWY-II
ei. Ch Moniet Rhys Meyers
wB, rtkm, 129 cm, KTK-II
eii. VIR MVA Ch Grenadier Weet KTK-II
eie. VIR MVA Ch Enedewen GW KTK-II
ee. VIR MVA Ch Unwritten MW
wB, km, 130 cm, KTK-III VWY-II VWY-B
eei. VIR MVA Ch Charlie Roy KTK-II
eee. VIR MVA Ch Sandet Diamant SW KTK-II VWY-III
eeii. Klein Oswald
eeie. Pepita DIV

Jälkeläiset

o. Rhedyn Peacock (* 15.6.2023, e. Rhedyn Wild Romance)
t. Gwydrawyr Rhosod (* 9.8.2023, e. Glenwood Rhosyn)
o. Rhedyn Celtic Charm (* 7.3.2024, e. Moana's Celtic Lace)

Kilpailutulokset

Esteratsastuskilpailut:

ERJ-CUP 31.07.2022 Couture Sporthorses, 100 cm 1/120

Näyttelytulokset:
NJ 07.05.2018 Einfall: BIS16, MVA-SERT, pt. Welby
Rate My Pony: ★★★

Kantakirjaus 20.6.2018:
16 + 16 + 16 + 16 = 64 p. KTK-III

ERJ:n laatuarvostelu 31.10.2023:
5,5 + 41 + 22,5 + 20 + 15 = 104 p. ERJ-I

VWY:n laatuarvostelu 30.9.2023:
7 + 6 + 6 + 21 + 4,5 = 44,5 p. VWY-II

Kuvagalleria

Päiväkirja

Artun syysterveiset, 18.9.2023 ✎ omistaja
Viimeksi kesäkuussa kerroin Artun ensimmäisestä varsasta ja toivoin jopa lisää jälkikasvua orilleni. Minulla on ollut astutusmainos Artusta jo pidempään, ja viimein Gwydrawyrin Milja tajusi kimon orin hienouden ja pyysi astutusta tammalleen Rhosynille. Viime kuussa Rhosynin ja Artun varsa syntyi, ja miten kaunis rautiaankimo tamma sieltä tulikaan! Toivomme Rhosodiksi nimetylle neidille kaikkea hyvää tulevaan. Arttu itse on voinut hyvin, vaikka onkin luonnollisesti pahoittanut mielensä laidunkauden loppumisesta.

Ensimmäinen jälkeläinen, 15.6.2023 ✎ omistaja
Arttu pääsi elelemään pitkälle eläkepäiviin asti ennen ensimmäisen jälkeläisensä syntymistä. Mutta tänään vihdoin koitti se päivä, kun oma kasvattimme Wilma varsoi reippaan orivarsan Artusta. Rautias, myöhemmin vaaleaksi kimoutuva kuvankaunis varsa sai nimekseen Rhedyn Peacock eli tutummin Piippu. Odotamme Piipusta Artun linjan jatkajaa kun Artusta joskus aika jättää, sekä tietysti luonteeltaan samanlaista herrasmiestä. Toivotaan, että Arttu saisi vielä useammankin jälkeläisen!

Irtohypytystä, 6.5.2023 ✎ omistaja
Tallityttömme Olivia bongasi ilmoituksen koulutalli Storywoods Dressagen kaikille avoimesta irtohypytyspäivästä. Itse vastaanotin ilmoituksen hieman epäilevävä - meidän piskuiset ponimme kärrättynä upean modernin tallin tiluksille. Idea nolotti jo etukäteen niin, että toivoin pikaista maailmanloppua. Olivian mielestä idea oli kuitenkin ihan mahtava: saataisiin vähän maisemanvaihdosta ja ehkä sieltä voisi bongata muita poninomistajia! Vastahankaisesti ilmoitin sitten Artun ja Oprin (siis tallin vanhukset) pienimpään, ristikko - 60 cm -luokkaan. Sen verran luottoa minullakin oli poneihini, että tuollaisista minikorkeuksista ne selviäisivät kunnialla. Ovathan molemmat priima-aikoinaan hypänneet metriäkin ratana.
          Valitettavasti minulle, pahimman luokan aamuvirkulle, tämä miniluokka oli tietysti päivän ensimmäisenä ohjelmassa tasan kello kahdeksan. Siinä missä Opri pääsi (tai joutui, riippuu keneltä kysyy) hyppäämään heti luokan alussa, Artulle oli suotu luokan viimeinen paikka. Onneksi Olivia ja muut meidän reippaat tallityttömme olivat apunani, sillä on heitä kiittäminen, että Arttu ja Opri saatiin paikalle ajoissa ja vieläpä kauniin kiiltäviksi puunattuina. Olin itse se vasta heränneen näköinen pumminpoikanen, joka piiloutui katsomon perälle kurkkimaan ponien hyppelyä. Arttu käyttäytyi juuri niin kuin siltä olettaa saattoi, eli rauhallisesti ja tyylikkäästi. Tai, noh. Heti kun ensimmäisen kerran se päästettiin maneesiin irti kujaan juoksua varten, ori ei mennytkään kujaan vaan teki 180 asteen käännöksen ja lähti tykittämään pierupukkilaukkaa ympäri maneesia. Arttu ei ole poistunut kotitallin pihapiiristä vähään aikaan, joten ehkä tämä oli sellainen uuteen paikkaan liittyvä kummallinen päähänpisto. Juostuaan hetken Arttu antoi vihdoin kiinni, ja lopulta hyppäsi estekujan joka kerta oikein komeasti, sillä tavalla kuin tallimme tyylikkäältä herrasmieheltä alun perin odotinkin. Täytyypä siis varmaan useammin kärrätä näitä poneja omalta pihalta pois, niin nekin saavat vähän jännitystä elämään.

Artun kuulumisia, 25.2.2023 ✎ omistaja
Voi Arttu! Rakas pikku Arttuni on jäänyt vaille ansaitsemaansa huomiota. Kimo orini muutti muutaman muun ponini kanssa tänne Rhedyniin noin vuosi sitten toiselta talliltani Skotlannista, jossa kasvatan ratsuponeja. Sen jälkeen se onkin saanut elää aika lailla laiskan letkeän oloneuvoksen elämää. Ei sillä, että Arttu olisi tästä mitenkään valittanut – se kun vain on sellainen kiltti, huomiota herättämätön luottoponi, jonka soisi saavan enemmän arvostusta. No, ainakin yksi työ Artulla tulee täällä olemaan, nimittäin sillä ei ole vielä yhtäkään varsaa. Kotiin tulee jäämään Artusta ainakin yksi jälkeläinen, se on varma. Nyt sitten tarvitsee vain etsiä sopiva morsian. Että ottakee yhteyttä, suloisten tammojen omistajat!