Greenfair Emery

VIR MVA Ch
KTK-II
Bronze Premium
Rotu, sukupuoli brittiläinen ratsuponiori 50% VH-tunnus VH16-029-0252
Syntymäaika, ikä 03.07.2016, 8v. 03.01.2017 Väri, genotyyppi tummanruunikko (Ee Aa)
Säkäkorkeus 147 cm Omistaja indy VRL-06701
Laji, koulutustaso esteratsastus, 120 cm (vt. 6) Kasvattaja Greenfair Ponies  

Emery on luonteeltaan hieman ristiriitainen. Ori viihtyy parhaiten yksin touhuilemassa omia juttujaan, mutta toisaalta se on aina valmis työskentelyyn ihmisen kanssa ja yrittää parhaansa. Ensisilmäyksellä Emery saattaa vaikuttaa tuikitavalliselta ponilta, mutta sen käytöksessä on sitä tiettyä jotain, jonka ansiosta monet huomaavat katseensa hakeutuvan jatkuvasti takaisin orin suuntaan.

Hoitaessa Emery on rauhallinen ja hyväksyy mukisematta lähes kaikki toimenpiteet. Pitkäksi ajaksi orin kanssa ei kuitenkaan kannata jäädä touhuilemaan, sillä sen kärsivällisyys ei ole parhaimmasta päästä. Emeryn mielestä kaiken pitäisi tapahtua nyt heti eikä hetken päästä ja ponilla on se tietty mitta, kauanko se viitsii odotella. Ponin mitan täytyttyä alkaa epämääräinen sähellys ja yleinen levottomuus, jolloin ori on hyvinkin vaikea käsitellä. Mikäli hommat hoituvat riittävän ripeästi, on ponikin tyytyväinen.

Emery ei ole kaikille sopiva ratsu, sillä ori on työskentelemään päästyään hyvinkin vireä ja reipas. Rauhalliset käyntimaastot eivät ole Emeryn juttu, vaan orin mielestä jatkuvasti tulisi tapahtua jotain. Uuden opettelu onkin ponin lempipuuhaa eikä se väsy useisiin toistoihin. Ratsastajalla tulee ennen kaikkea olla taitoa hallita vireää ponia, joka päätyy herkästi siihen mielentilaan että vauhti ratkaisee kaikki ongelmat. Emery on erittäin yritteliäs ja yhteistyöhaluinen ratsu ja oikean sävelen löydyttyä poni menee vaikka niinsanotusti perä edellä puuhun. Esteradoilla vauhdin hallinta onkin monesti se kompastuskivi, johon Emeryn kanssa saattaa kaatua.

Perusluonteeltaan Emery on melkoinen erakkoluonne eikä sitä haittaisi olla unohdettuna laitumelle vaikka kuukaudeksi, kunhan ruoka ei pääse loppumaan. Ori ei ole millään tavalla läheisriippuvainen, eikä sitä haittaa tippaakaan vaikkei lähistöllä näkyisi yhtään hevosta. Poni ei erityisesti kaipaa myöskään ihmisten seuraa, vaan se on hyvinkin onnellinen saadessaan olla yksin. Kauniimmalle sukupuolelle Emerykin kyllä syttyy ja tammojen lähistöllä ori pyrkiikin käyttäytymään aina kuin mikäkin nuori ja korskea villiori. Tammojen läsnäollessa Emerystä saattaa löytyä hieman halua esittää myös muille oreille omaa upeuttaan, vaikka ori ei niistä noin muuten välittäisi tippaakaan.
© TK

i. Nando van de Zandveld
NWR 50% trn 148cm
ii. Wilhelmina's Vivaldi
WPB 50% prn 148cm (ox x wB)
ie. Sopraan van de Zandveld
WPB 50% trn 145cm (xx x wB)
e. Greenfair Wild Rose
BRP 50% rt 146cm
ei. Pearl Diver xx
xx prt 160cm
ee. Bhean Feochadán
conn rnkm 143cm

Emery on jalostuskäytössä ratsuponijalostukseen sopiville tammoille. Ota yhteyttä sähköpostilla, mikäli astutus kiinnostaa!

Emery kilpailee vain porrastetuissa estekilpailuissa. Reaaliaikaisen pistetilanteen näet oriin VH-profiilista.

Hyppykapasiteetti ja rohkeus: 826.22 op
Kuuliaisuus ja luonne: 1010.80 op
ERJ: 1837.02 op (vt. 5)

NJ 05.09.2016 Arctic: irtoSERT (pt. Jannica)
NJ 08.10.2016 Chelmsford: BIS1, MVA-SERT (pt. Zafiro)
NJ 09.11.2016 Walnut Grove Shetlands: BIS2, MVA-SERT (pt. Siiri K.)
NJ 05.02.2017 Koistilan Suomenhevoset: BIS1, MVA-SERT (pt. Welby)

Kantakirjattu 28.02.2017 (17 + 19 + 18 + 17 = 71p. KTK-II)
VIR MVA Ch myönnetty 09.03.2017

28.09.2018, estevalmennus / Satunen
Emeryn kanssa tehtiin miellyttäviä tehtäviä jumppaillen, olihan kyseessä jo hyvin kokenut ratsu. Pitkällä sivulla oli aluksi vain noin 60cm korkeat kolme pystyä joiden väleissä oli maapuomeja, okseri yksinään toisella pitkällä sivulla ja ristikko lävistäjälinjalla. Ratsukko lämmitteli tehden suuria ympyröitä ja paljon suunnanvaihdoksia kaikissa askellajeissa. Ristikkoa hypättiin ensin verryttelyesteenä ravissa ja sen jälkeen laukassa molempiin suuntiin. Laukassa hypättäessä halusin saada hevosen viimeistään uralle tullessaan käyntiin, jolloin indyn tuli hakea myös jarruja energiseltä hevoseltaan. Nostin pian ristikkoa korkeammaksi ja laukassa sama juttu uudelleen. Pian indy sai ratsastaa oriin ristikon jälkeen pystysarjalle. Emery vaikutti pirteältä ja teki nätisti yhteistyötä ratsastajansa kanssa. Se hyppelehti innoissaan korvat hörössä tehden yksittäisiä ilopukkeja sarjan jälkeen. Nostin pystyt kasikymppiin mutta ristikko sai pysyä pienenä. Samalla tavalla kuin aikaisemminkin, pienten välikäyntien jälkeen indy ratsasti oriin ensin oikeassa kierroksessa samaa linjaa pitkin ristikon kautta sarjalle. Ihana ori innostui silminnähden päästessään suorittamaan helpohkoja hyppyjä ratsastajan ollessa nätisti satulassa rennosti ja kevyesti vaikuttaen. Vielä viimeiseksi silaukseksi lisättiin aikaisempaan tehtävään toisella pitkällä sivulla oleva okseri sekä siitä vielä ratsastus uudelleen lävistäjän ristikolle, samalla myös nostin kutakin estettä hieman. Helppoja lähestymisiä, helppoja linjoja. Muistutin Indyä hieman hidastelemaan oria äänen avulla sarjan keskellä sekä käyttämään kunnolla päätyjä ratsastaessaan esteeltä toiselle, nyt ei ollut kyseessä ajan voittaminen vaan pikemminkin ajan- ja tilankäyttö pidemmän kaavan mukaan. Kuten toivoinkin, saimme hyviä hyppyjä hyväntuuliselta hevoselta joka pärski tyytyväisenä ja sai laukkaan kaipaamaani letkeyttä. Tähän oli hyvä lopettaa tältä päivältä.