Bromsgrove Aloha Passiana

(Champion)
KTK-I
Preferent
Rotu, sukupuoli brittiläinen ratsuponitamma 75% VH-tunnus VH15-029-0533
Syntymäaika, ikä 01.02.2015, 8v. 01.08.2015 Väri, genotyyppi tummanruunikko (Ee Aa)
Säkäkorkeus 146 cm Omistaja indy VRL-06701
Laji, koulutustaso kouluratsastus, Helppo A (vt. 4) Kasvattaja Bromsgrove Farm  

Tutustumisen arvoinen Passiana on ensitapaamisella varsin kipakka tamma. Tamman on aivan pakko esitellä hammaskalustoaan tai luimia tervehdykseksi. Tätä ei kuitenkaan tarvitse pelätä, vaan pieni käskytys riittää ja Passiana lopettaa äkäisen olemuksensa esittämisen. Äkäiseltä vaikuttavan ponin sisimmistä paljastuu lyhyenkin tutustumisen jälkeen varsin ihana nallekarhu.

Hoitotilanteissa Passiana on hyvä pitää riimustaan kiinni, sillä tammalla on tapana olla häiriöksi hoitajalleen joko tökkimällä turvallaan, levittämällä karsinan oven ääreen jätetty harjapakki ympäri tallikäytävää, tai liikkumalla jatkuvasti karsinassaan. Välillä tuntuu että tamma olisi ikiliikkuja, joka ei millään voi asettua paikoilleen hetkeksi ja nauttia harjaushetkistä. Ei pelkoa, kyllä Passiana osaa olla paikoillaankin, kunhan hoitaja on tuttu tammalle. Uuden hoitajan kannattaakin toimia tamman kanssa päättäväisesti ja torua mahdollisien testauksien aikana. Parhaimmillaan tamma on jaksanut testata parin päivän ajan, jonka jälkeen kyllästynyt kokeilemaan hoitajaansa. Kaviot tammalta on useimmiten haasteelliset putsata, oli hoitajana kuka tahansa, sillä Passiana mielellään laittaa kaiken painon juuri sille jalalle, jonka kavio pitäisi nostaa. Varustaminen onnistuu helposti, oli kyseessä sitten suitsien laittaminen, satulointi tai loimittaminen. Erikoistilanteissa, kuten kengitys tai raspaus, tamma on aluksi hiukan levoton, mutta pienellä rauhoittelulla tamma rauhoittuu. Loppujen lopuksi tamma on varsin mukava, ja on lahjottavissa runsailla rapsutuksilla tai parilla herkulla. Taluttaessa toimii kuin unelma, oli narun toisessa päässä kuka tahansa, tamma seuraa taluttajaansa.

Passiana on selästä käsin eteenpäinpyrkivä, mutta myös kuuliainen ja omistaa jarrut tilanteessa kuin tilanteessa. Siksipä tamma sopii myös kokemattomalle ratsastajalle, kunhan ratsastaja ei ole täysin kovakätinen käsistään. Kokenut ratsastaja saa tammasta irti Helppo A -tason koulukiemuroita. Passianalla on irtonaiset ja näyttävät askellajit, joita se mielellään esittää niin kotikentällä kuin kilpailuradoilla. Tammalla on kuitenkin huonona tapana tylsistyä tai passivoitua ohjeille, jos pitkään treenataan samaa asiaa sileällä. Täten olisi hyvä treenata tamman kanssa pienissä osissa ratoja tai monipuolisesti vaihdella tehtävää. Esteiden parissa tamma on vähän sählä ja tarvitsee paljon kannustusta hyppäämiseen epävarmuudensa vuoksi. Etenkin oikean hyppykohdan hahmottaminen on tammalle vaikeaa. Passianan kanssa ei paljoakaan ratsasteta esteillä, ainoastaan mielen virkistykseksi sekä vaihteluksi maastoilun ja koulukiemuroiden ohelle. Maastossa tamma toimii rauhallisesti ja sen kanssa voi mennä joko yksin tai useamman hevoskaverin kanssa.

Kuten aikaisemmin mainittuna, tamma seuraa helposti taluttajaansa, seuraa se myös helposti hevostraileriin tai kuljetusrekkaan. Passiana on matkustamisen ajan rauhallinen, etenkin jos sille on laitettu heinäverkko turvan eteen. Usein tamma toimiikin matkustusseurana toiselle hevoselle, joka ei niin pidä kuljettamisesta tai kyseessä on nuori hevonen. Kilpailualueilla aluksi Passiana on säpäkkä ja hiukan varautunut. Rauhoittuu kuitenkin jonkin ajan kuluttua, kunhan tamman antaa olla rauhassa ja laittaa vaikka heinäverkon lähettyville. Itse kilpailutilanteissa kaiuttimista kuuluvat kuulutukset, muut hevoset tai katsomosta kuuluva hälinä ei vaikuta tamman keskittyessä suoritukseensa sekä ratsastajansa kuunteluun.
© Reprobate

i. Cranmoor Cola Kiss
nf rn 144cm
ii. Storm's Pepsi Cola
nf mrn 145cm
ie. Hello Honey
nf rt 143cm
e. Bromsgrove Passionate
BRP 50% rn 147cm
ei. Bright-Eyed Lunar xx
xx rn 165cm
ee. Cwmdare Pryderi
wb rtpäis 135cm

Passiana kilpailee vain porrastetuissa koulukilpailuissa. Reaaliaikaisen pistetilanteen näet tamman VH-profiilista.

Kuuliaisuus ja luonne: 870.41 op
Tahti ja irtonaisuus: 1000.24 op
KRJ: 1870.65 op (vt. 5)
Status: kilpailueläkkeellä

NJ 04.02.2018 Noir Poneys de Sport: irtoSERT (pt. Lissu T.)
NJ 25.08.2018 Fairburn Manor: irtoSERT (pt. Kati)
NJ 27.03.2020 Adina: BIS4, MVA-SERT (pt. Jannica)

Kantakirjattu 28.12.2017 (21 + 20 + 19 + 20 = 80p. KTK-I)

28.09.2018, kouluvalmennus / Satunen
Sain ihastella tyytyväisenä upeaa suurta ravia, jota Passiana esitteli minulle heti alkuverryttelystä alkaen. Ratsukko oli tehnyt ensin käynnissä lyhyitä, loivia pohkeenväistöjä suunnasta toiseen ja pätkiä avotaivutusta pitkällä sivulla ja siirtyi raviin käynnin tuntuessa hyvältä. Ravissa ensin muutama kierros hakien sopivaa tuntumaa, vasta sitten indy sai lähteä vähän hakemaan tammaa paremmin pohkeen ja ohjan väliin hyvään muotoon. Halusin nimenomaan nähdä pidemmässä muodossa elastisesti liikkuvan hevosen, joka ravasi mieluummin vähän suuremmin kuin pienemmin. Ravissa ratsukko teki myös muutamat pohkeenväistöt lävistäjälinjalla ennen laukan nostamista. Olin suunnitellut laukan työstämistä tänään enemmän, ja taas indy sai mennä kierroksen kenttää ympäri ihan vaan fiilistellen. Passiana oli hyvin rentoutunut, ja edelleen indyn täytyi antaa sen olla hieman syvemmässä muodossa kuitenkin itsensä kantaen. Päädyn jälkeen ratsukko vaihtoi suuntaa lävistäjän kautta ja jatkoi vastalaukassa. Tamma tuli heti ensimmäiseen kulmaan hieman epätasapainossa ja rikkoi raville, jolloin indyn tuli nostaa rauhassa uusi vastalaukka ilman sen suurempaa reaktiota. Hän ratsasti yhden siistin kierroksen kunnes vaihtoi pyynnöstäni laukan oikeaksi. Tasainen, siisti vaihto ja laukka rullaamaan myös näin päin. Suora hevonen molempien ohjien ja pohkeiden välissä, laukka sai pyöriä. Tästä taas uuteen kierrokseen lävistäjän kautta sama juttu. Ratsukon yhteistyö näytti sujuvan kauniisti ja Passiana tuli hyvin ratsastajansa avuille, haki turpaa mukavasti eteen-alas kuten toivoinkin tapahtuvan. Hyvästä, tasapainoisesta laukasta siirtyminen raviin, hevonen kuulolle ja tahti hyväksi, jonka jälkeen indy sai siirtää käyntiin samalla antaen hevoselleen pitkät ohjat.