Roanoake Talisman

VIR MVA Ch
KTK-I
Legion of Fame (+/+/+)
Rotu, sukupuoli brittiläinen ratsuponiori 51.5625% VH-tunnus VH16-029-0197
Syntymäaika, ikä 19.06.2016, 8v. 19.12.2016 Väri, genotyyppi tummanrautias (ee Aa)
Säkäkorkeus 141 cm Omistaja indy VRL-06701
Laji, koulutustaso esteratsastus, 110 cm (vt. 5) Kasvattaja Roanoake Stud  

Roanoake Talisman on potentiaalinen ratsuponiori, jonka on vaikea luottaa tuntemattomiin ihmisiin. Tämän takia poni voi vaikuttaa hieman äksyltä, mutta Takun hyvin tunteva tietää, että äksy ensivaikutelma kaikkoaa täysin, kun on oppinut käsittelemään oria ja tietää, että mikä on sen tapa käyttäytyä eri tilanteissa. Takku viihtyy parhaiten varmoissa käsissä ja ihmisen kuuluu tietää, mitä on tekemässä. Hoitajan epävarmuus tarttuu helposti myös itse poniin. Takku on taitava hyppääjä, jolta löytyy kapasiteettia korkeammillekin esteille ja haastaville radoille. Ori taitaa myös kouluratsastuksen mallikkaasti, vaikka toisinaan keskittyminen saattaa herpaantua. Takku on kuitenkin noin yleisesti järkevä poni.

Tarhasta haettaessa Takku mielellään leikittelee hakijan kustannuksella. Jonkin aikaa se juoksentelee hakijaa karkuun, mutta ymmärtää lopettaa tarpeeksi ajoissa. Orin perään on juosten turha lähteä, sillä se vain innostaa ponia vain jatkamaan tätä pahaa tapaansa. Kun Takku kyllästyy, se saattaa tulla jopa tulla hengästynyttä ihmistä vastaan. Taluttaessa ori käyttäytyy mallikkaasti ja se kävelee kiltisti taluttajansa vierellä, menemättä yhtään hitaammin tai reippaammin kuin taluttaja. Toisinaan Takku saattaa ennen talliin pääsyä huutaa kavereille iloisia tervehdyksiä. Karsinassa Takku käyttäytyy todella kiltisti, kunhan hoitajana toimii ihminen, jonka orikin tuntee. Poni on myös hoitajansa suhteen hieman valikoiva, eikä kaikkien tuttujen ihmisten käsissä käyttäydy samalla tavalla. Jos hoitaja on yhtään epävarma, Takku hermostuu ja saattaa kiertää karsinaansa ympäri. Tämän takia ori on syytä laittaa kalteriin kiinni. Sitten ori pysyttelee paikallaan, mutta todella jännittyneenä ja sen korvat liikkuvat aktiivisesti eteen ja taakse. Epävarmana ollessaan Takku voi olla arvaamaton ja muuttua hieman aggressiiviseksikin. Ei ole siis mikään yllätys, jos ori yrittää näykkäistä hoitajaansa. Harvoin tämä johtaa puremaan, sillä yleensä Takku vain esittää. Toisinaan Takku saattaa vain luimia, muttei mitään sen kummempaa. Takajalkojaan ori voi hieman nostella, muttei ole vielä kertaakaan elämänsä aikana tehnyt sen suurempaa elettä potkaisemiselle. Tuntemattoman ja epävarman ihmisen seurassa poni pyrkii mahdollisimman kauas hoitajastaan ja jos viereisessä karsinassa on hevonen, niin yleensä sen läheisyyteen. Ihminen voi myös kuvitella, että Takku aristelee harjausta, mutta tämäkin johtuu vain siitä, ettei ori uskalla luottaa hoitajaansa. Tutun ihmisen käsissä Takun hoitaminen sujuu vaivattomasti ja ori seisoo kiltisti paikoillaan korvat hörössä. Ori ei myöskään aristele yhtään mistään, eikä se yritä millään tavalla härnätä hoitajaansa, vaan käyttäytyy hyvin kunnioittavasti. Kun Takkua laittaa kuntoon "luotettava" ihminen, ei varustaminen tuota ongelmia. Satulavyön kiristys ei ole ikinä tuntunut Takusta mukavalta, minkä takia ori luimii hieman, muttei se missään nimessä aio näykkäistä hoitajaansa. Kun poni tuntee olonsa epävarmaksi, muuttuu varustus jo paljon vaikeammaksi. Jo pelkästään satulan näkeminen saa orin kääntämään selkänsä (oletetaan, että Takku on vapaana). Kun satulan pistää selkään, ori luimii jo hyvin äkäisen näköisenä. Vyötä pistettäessä kiinni Takku voi yrittää näykkäistä, mutta jos vyön kiristää varovasti, voi puremalta helposti välttyä. Suitsiessa poni kääntää päätänsä poispäin, mutta muuten suitset menevät helposti.

Takku on todella kevyt ratsastaa ja jokseenkin helpon tuntuinen. Ori osaa epäselvistäkin käskyistä toteuttaa ratsastajansa määräykset, vaikkei tietenkään niin virheettömästi. Ponin selkään voi siis pistää kokemattomammankin ratsastajan, mutta kohtuuden rajoissa. Ori on arka suustaan, minkä takia se vaatii itselleen pehmeäkätisen ratsastajan. Koväkätisten kanssa ponin pää viilettää yläilmoissa ja ori jäykistyy. Oikeanlaisen ratsastajan kanssa Takun saa kulkemaan todella hyvän näköisesti ja pehmeästi. Orilla on pehmeät ja helposti istuttavat askellajit. Ravista tulee helposti lyhyttä ja ahtaan näköistä, jos ohjaan jää yhtään roikkumaan. Laukka on keinuvaa ja liitovaihe on pitkä. Takku polkee hyvin alleen, minkä ansiosta orin saa kulkemaan melko helposti ryhdikkään näköisesti. Tosin niskastaan poni rentoutuu hieman heikomman puoleisesti ja ratsastaja saa tehdä orin kanssa jonkin aikaa töitä saavuttaakseen rentoutumisen. Takku taipuu todella hyvin ja se osaa venyttää hienosti itseään. Myös lisäykset ja kokoamiset luonnostuvat ponilta hyvin. Pohkeenväistöissä Takku askeltaa voimakkaasti ristiin ja ori voi helposti alkaa hätäilemään. Kouluratsastus kokonaisuudessaan luonnistuu ponilta hyvin, vaikka joskus siltä uupuu merkittävästi keskittymistä. Jos asioita tekee monesti peräkkäin, voi Takku kadottaa mielenkiintonsa ja tekemisen sijaan se voi helposti esittää säikkyä. Esimerkiksi jos ympyrällä on pyöritty ravissa hyvä tovi ja jos vain tuuli vinkuu voimakkaasti, voi Takku päättää lähteä täyttä laukkaa kentän toiseen päähän. On siis hyvin tärkeää ponin suorituksen kannalta tehdä vaihtelevia harjoituksia. Esteillä Takku piristyy, muttei kuitenkaan siinä määrin, että pelkille puomeille tultaisiin täydessä laukassa. Ori osaa pysytellä rauhallisena, mutta osaa kuitenkin tulla esteille reippaassa laukassa ja sitä saa jopa hieman pidätelläkin. Puomeilla Takku nostelee jalkojaan reippaasti ylös ja osaa mitoittaa askeleensa hyvin niin, etteivät jalat kolahtele puomeihin. Takulla on voimakkaat takajalat ja niiden avulla se pystyy hyppäämään hiljemmastakin vauhdista lähes metrin korkuisia esteitä. Jos tietylle esteelle tullaan huonosti ja ori tajuaa hyvin myöhään, mitä estettä ollaan hyppäämässä, voi poni silti selvittää esteen pudottamatta. Näissä tilanteissa ori antaa kaikkensa ja lataa kaiken voimansa takajalkoihin. Ponin näkee siis hyvin harvoin kieltämässä ja se yrittää mielellään aina. Takulla on hyvä hyppytyyli, vaikka ori saattaakin toisinaan luottaa liikaa vain takajalkoihinsa. Joskus jalat hipovat vaarallisenkin läheltä puomia, mutta siitä huolimatta pudotuksia tulee harvoin. Orin hypyt ovat kauniin pyöreitä ja hyppääminen on hyvin huolellista ja siistiä. Pituusesteillä Takku näyttää kyntensä, sillä juuri näillä esteillä nähdään, kuinka taitavasti se kykenee venyttämään itseään.

Maastossa Takku on hieman säikky ja sen jäykkyys näkyy ulospäin. Kavereiden kanssa mentäessä poni kuitenkin pystyy rentoutumaan ja nauttimaan metsässä kävelystä. Osaston vetäjäksi orista ei kuitenkaan ole. Maastoesteillä Takku innostuu, eikä sitä hätkähdytä nämä risuilla varustetut esteet. Takku hyppää tavallista enemmän varman päälle. Kilpailuissa Takku on jännittynyt ja havaittavissa on myös hermostuneisuutta. Lämmittelyssäkään tilanne ei helpota ja ori voi pudottaa jokaisella lämmittelyesteellä. Radalla poni kuitenkin pystyy rentoutumaan, kun ympärillä ei ole muita hevosia ja melukin tasaantuu hieman. Takku kykenee keskittymään ja tulos on yleensä hyvä. Pieni jännittyneisyys saa orin yrittämään enemmän kuin tavallisesti.
© veeti

i. VIR MVA Ch Pencalow Alfred
WPB 25% km 140cm
KTK-II
ii. Adolescent Young ox
ox km 152cm
iii. Supermely ox
ox km 150cm
iie. Neighbor ox
ox rt 151cm
ie. Strawberry Champagne
WPB 50% rt 142cm
iei. Luxus Dream
WPB 75% (WPB 50% [wB x ox] x wb)
iee. Banana Kiss
WPB 25% (xx x WPB 50% [wB x xx])
e. Roanoake Toulouse
BRP 78.125% trn 140cm
KTK-III
ei. VIR MVA Ch Maidstone Navarro
BRP 56.25% vkk 145cm
KTK-I ERJ-I RPL-I YLA1
eii. Watford Sambuca
BRP 50% rnkm 139cm
eie. Chilham Queeny
BRP 62.5% prt 147cm
ee. Fayrock Misty Mae
nf rn 135cm
KTK-III
eei. Sheridan Michaelangelo
nf rn 145cm
eee. Fayrock Milady
nf rt 130cm

Takku on jalostuskäytössä ratsuponijalostukseen sopiville tammoille. Ota yhteyttä sähköpostilla, mikäli astutus kiinnostaa!

Takku kilpailee vain porrastetuissa estekilpailuissa. Reaaliaikaisen pistetilanteen näet oriin VH-profiilista.

Hyppykapasiteetti ja rohkeus: 1158.01 op
Kuuliaisuus ja luonne: 1459.45 op
ERJ: 2617.46 op (vt. 6)
Status: kilpailueläkkeellä

NJ 09.05.2017 Haavelaakso: BIS4, MVA-SERT (pt. vaapu)
NJ 21.02.2018 Adina: BIS1, MVA-SERT (pt. vaapu)
NJ 25.08.2018 Fairburn Manor: BIS3, MVA-SERT (pt. Kati)

Kantakirjattu 28.02.2017 (20 + 20 + 21 + 20 = 81p. KTK-I)
VIR MVA Ch myönnetty 06.12.2018

AHAC Points: 8,071 | Title: Legion of Fame, Breeders Sweepstakes Nominated Stallion

08.02.2018, estevalmennus (Sonju)
Aloitimme valmennuksen lämmittelemällä aluksi huolellisesti käynnissä ja ravissa, tehden paljon erikokoisia voltteja. Takku vaikutti jo alkutunnista todella reippaalta ja yhteistyöhaluiselta, ratsastajakin oli selvästi tyytyväinen oriin toimintaan. Ratsukon lämmitellessä kasasin kentälle muutaman erikoisesteen ja jumppasarjan. Kun ratsukko oli lämmitellyt huolellisesti, siirryimme esteiden pariin. Pyysin tulemaan ekaksi kolmiosaisen jumppasarjan, joka vaati tarkkuutta heti alkuunsa. Indy pidätti Takkua hienosti, muttei yhtään liikaa, ja selvittivätkin jumppiksen todella nätisti. Ratsukko sai tulla tämän vielä muutamaan otteeseen, tällä kertaa Takku näytti jo paljon rennommalta, mikä oli oikein hyvä juttu. Siirryimme seuraavalle esteelle, vajaan metrin korkuiselle okserille. Tällä kertaa vauhtia oli hiukka liikaa, mutta poni venytti itseään todella kauniisti esteen päällä. Muutaman toiston jälkeen lähestyminenkin rauhoittui huomattavasti. Viimeiseksi siirryimme erikoisesteille, joissa oli kaikennäköistä härpäkettä, josta herkempi olisi jo kavahtanut. Takku katseli hieman mulkoillen näitä ja hypyissä oli vähän epävarmuutta, mutta indy sai kuitenkin ponin luottamaan itseensä. Loppua kohden erikoisesteetkin sujuivat ilman mitään mulkoilua, hienoa! Kokonaisuudessaan oikein onnistunut valmennus, hyvä.