Rhedyn Welsh

Greenhow Cnaitho Arthwr

VH22-024-0002

 • "Nalle"
 • s. 01.01.2022 (yli 20 v), Iso-Britannia

 • welsh mountain (sek. A), ori
 • 118 cm, ruunikonkimo Ee/Aa/Gg
 • estepainotteinen, ko He B / re 60 cm

 • kasvattanut Greenhow Stud (EVM)
 • omistaa Rhedyn Welsh (VRL-06701)

 • Ch
 • KTK-II
 • ERJ-II
 • VWY-II, VWY-CKuollut 26-vuotiaana 9.3.2024.

Luonne

Nalle-raukka kiersi monet eri kodit ennen minulle päätymistään. En edes tiedä, missä kaikkialla se on tarkalleen ottaen ollut ja mitä sillä on tehty, mutta kiertolaiselämä oli selvästi jättänyt jälkensä. Nalle pelkää hieman erikoisia asioita ja oli aluksi todella epäluuloinen ihmisiä kohtaan, mutta rauhallinen elämä täällä Suomessa on jo helpottanut ponin oloa.

Taustansa takia Nalle ei ole ainakaan vielä ihan kenen tahansa käsiteltävissä. Se saattaa reagoida isosti yllättäviin asioihin ja on joskus aikoja sitten potkaissutkin. Pohjimmiltaan Nalle on kuitenkin tavallinen mukava ori, sillä on vain huonoja opittuja käytöstapoja. Erityisen paljon Nalle inhoaa klippaamista, joka on tullut toisinaan talvella pakolliseksi ponin hyvinvoinnin tähden, joten ori täytyy tällöin rauhoittaa. Tutun ja turvallisen ihmisen kanssa Nalle on ihana siliteltävä pehmoponi - sillä on maailman silkkisimmät korvat! Ori on myös lahjottavissa kaiken maailman herkuilla, mutta sen suosikkeja ovat jostain syystä suolaiset jutut, esim. perunalastut. Niitähän ei tietenkään usein Nallelle tarjoilla.

Nalle oli ratsukoulutettu meille tullessaan, ja osaakin aika paljon. Ratsastus onkin siitä erikoinen asia, että silloin Nallea ei jännitä melkein ollenkaan. Selkäännousun jälkeen ori rentoutuu ja toimii ihan kivasti. Nallella on hieman huono, painunut selkä, joten sillä ei kauheasti enää ratsasteta. Se on harmi, sillä erityisesti esteiden ylittäminen on orin mielestä super kivaa. Siltä löytyy ponnistusvoimaa kuin pienestä kylästä ja se hyppää ketterästi vähän huonostakin paikasta. Kilpailu on Nallen kanssa jäänyt vähemmälle sen arkuuden takia, kun lastauskin on niin stressaavaa. Ori onkin sellainen kotihiiri, joka jää mielellään puuhailemaan ja rentoutumaan omaan tarhaansa.

Sukutaulu

i. Cefneithin Duach
wm, rnkm, 119 cm
ii. Llanthony Afonwen
wm, rnkm, 120 cm
ie. Fernlea Difyr Caniad
wm, rnkm, 114 cm
e. Greenhow Melenllys
wm, rn, 116 cm
ei. Penffridd Telor Penddu
wm, trn, 116 cm
ee. Greenhow Gwynonwen
wm, rt, 115 cm

Isä Cefneithin Duach on ponikasvattajapiirienkin ulkopuolella tunnettu ruunikonkimo ori. Se hyväksyttiin kantakirjaan heti 3-vuotiaana ollen tilaisuuden paras poni. Sen jälkeen se on kilpaillut esteillä, koulussa ja valjakkoajossa menestyksekkäästi omalla tasollaan. Myös laatuarvostelut se on voittanut. Vaikka orilla on korkeutta vain 119 senttiä, se on hypännyt 80 cm:n ratoja nuoren ratsastajan kanssa. Tämän menestyksen ansiosta ori onkin ollut suosittu myös jalostuksessa, ja tulee olemaan tulevaisuudessa tuttu nimi useamman ponin sukutaulussa. Jälkeläisilleen ori onkin periyttänyt hyppytaitojaan.

Isänisä Llanthony Afonwen oli poikaansa tuntemattomampi welsh A -ori. Afonwen (suom. valkoinen joki) oli 120 cm korkea ja periytti isoa kokoaan niille muutamalle jälkeläiselle, jotka se ehti saada. Ori nimittäin menehtyi vasta 6-vuotiaana loismadon aiheuttamiin elinvaurioihin. Tämä oli iso menetys Afonwenin omistajalle, sillä ori oli todella hyväluonteinen ja rakennekin oli kohdallaan. Ruunikonkimo poni menestyi myös näyttelyissä voittaen I-palkintoja useamman kerran.

Isänemä Fernlea Difyr Caniad tulee pitkän linjan kasvattajan Fernlea Studin luota. Ruunikonkimo tamma oli luonteeltaan vaikeaksi kutsuttu - mm. ratsukoulutus otti paljon enemmän aikaa kuin normaalisti, eikä tammasta senkään jälkeen mitään ultimaattisen mukavaa käyttöponia tullut. Maastakäsitellessä Caniad oli rauhallisempi, joten sen kanssa harrastettiin enemmän näyttelyitä ja ohjasajoa. Eniten tamma kuitenkin nautti laitumella olosta laumansa kanssa. Caniad omaksui laumassaan johtajan roolin, eikä antanut pienen kokonsa (114 cm) sitä estää. Lopulta laidunelämä kuitenkin koitui tamman kohtaloksi, kun toinen poni potkaisi sitä jalkaan sen verran pahasti, että parantumisnäkymät olivat heikot ja Caniad piti lopettaa.

Emä Greenhow Melenllys on ruunikko welsh mountain -tamma, jonka säkäkorkeus on 116 cm. Mellienä kotitallillaan tunnettu tamma on kasvattajansa tärkeimmän emälinjan jatkaja. Mellie on saanut Nallea ennen kaksi muuta varsaa, jotka molemmat Nallen tapaan myytiin eteenpäin. Yksi näistä on Nallen täyssisko, joka on myös welshkasvattajalla siitoskäytössä. Mellie itse on laitettu satulaan 5-vuotiaana, mutta se on lähinnä näyttely- ja siitoskäytössä. Näyttelyissä se onkin pärjännyt hyvin ollen mm. Englannissa aluenäyttelyn Best In Show useamman kerran. Luonteeltaan Mellie on kuulemma kiltti, mutta hieman säpsy.

Emänisä Penffridd Telor Penddu nimettiin länsiafrikkalaisen virtakerttusen mukaan. Nimen alkuperästä ei ole tietoa, mutta ehkäpä kasvattaja on bongannut sellaisen lintukirjasta ja ajatellut, että tuossapa kaunis lintu, ja nimennyt ponikasvattinsa sen mukaan. Telor oli väriltään tummanruunikko ja sen säkäkorkeus oli 116 cm. Ori kasvoi hitaasti, eikä niittänyt kummoisesti menestystä niin näyttely- kuin ratsastuskentilläkään. Vasta eläkepäivillään se alkoi näyttää oikein komealta – sille oli kasvanut upea, liehuva ja kihartuva harja, joka sai orin näyttämään ihan satukirjojen unelmalta. Myöhäisestä "glow upistaan" huolimatta ori oli suhteellisen suosittu jalostuksessa; Telor sai elämänsä aikana 28 varsaa.

Emänemä Greenhow Gwynonwen oli kasvattajansa kolmas kasvatti ja tähän mennessä tärkein. Gwynonwenin emä oli kaikkien niiden kolmen ensimmäisen varsan emä, mutta vain Gwynonwen pääsi koskaan jatkamaan sukuaan. Rautias, läsipäinen ja sukkajalkainen tamma oli kaunis kuin karkki ja periytti palkittua ulkomuotoaan myös kaikille jälkeläisilleen. Gwynonwen oli myös oiva ratsu lapsille ja pienille aikuisille, ja se esiintyi tavan näyttelykehien lisäksi myös ratsastusluokissa, joissa se erityisesti menestyi. Vaikka säkäkorkeutta tammalla oli vain 115 cm, se hyppäsi myös pieniä esteitä vaivatta.

Jälkeläiset

t. Rhedyn Prein Eirin (* 19.01.2022, e. Fernlea Rhos Mair) - Ch, KTK-II
t. Rhedyn Mefusen (* 06.05.2022, e. Penparc Afanen)
o. Rhedyn Phantome (* 27.10.2022, e. Glawog Grey Lady) - VIR MVA Ch, KTK-I, PSB-II, ERJ-I, VWY-II

Kilpailutulokset

Esteratsastuskilpailut:

VWY-Cup:
15.08.2023 Glenwood Welsh Ponies: esteet, 60 cm » 4/22

Näyttelytulokset:
NJ 08.05.2022 Adina: irtoSERT (pt. Jannica)
NJ 11.09.2022 Adina: irtoSERT (pt. Jannica)
NJ 04.03.2023 Llanwenarth Stud: irtoSERT (pt. Lissu T.)

Champion myönnetty 5.4.2023
Rate My Pony: ★★★

Kantakirjaus 20.5.2022:
17 + 18 + 18 + 17 = 70 p. KTK-II

ERJ:n laatuarvostelu 31.12.2023:
6,5 + 40 + 18 + 20 + 11 = 95,5 p. ERJ-II

Jälkeläispalkintoluokka VWY-C myönnetty 21.1.2024

VWY:n laatuarvostelu 25.2.2024:
6 + 5,5 + 4,5 + 24,5 + 3,5 = 44 p. VWY-II

Kuvagalleria

Päiväkirja

Estehyppelyä, 25.11.2023 ✎ omistaja
Eläkepappa-Nallukalla oli tänään kalenterissa jumppailua pienillä esteillä. Tänne Suomeen ovat pakkaset nyt totisesti saapuneet, joten treeni suoritettiin meidän mukavassa lämpöeristetyssä maneesissa. Koska Nalle ei ole vähään aikaan hypellyt, olivat esteet pieniä kavaletteja ja ristikoita. Perusteellisten alkukäyntien ja -verryttelyjen jälkeen otimme kavaleteilla jumppasarjaa, joka oli aluksi hieman vaikea, koska Nalle ei näyttänyt muistavan, miten niitä koipia nyt nostellaankaan. Toisella yrittämällä poni selviytyi sarjasta hienosti. Jumppasarjan lisäksi meillä oli ristikoista tehty kaareva linja, jota hyppäsimme molempiin suuntiin. Vasempaan kierrokseen Nalle oli jäykempi, ja jouduin tekemään ihan töitä, jotta laukka pyörii kaarteessa kunnolla. Teimme myös tehtävästä toisenlaisen version, jossa kaarteessa tehtiin pieni voltti kentän keskikohtaa kohti, josta jatkettiin toiselle ristokolle. Tässä sai kivasti Nallen hereille ja ne koivet kunnolla alle.
Kaiken kaikkiaan Nallukka-pallukka vetristyi tänään mukavasti ja loppuraveissa se näytti oikein tyytyväiseltä ja päristeli rennosti. Otimme myös loppukäynnit maneesissa, koska poni hieman hikosi ja ulkona oli niin kylmä. Karsinaan päästyään Nalle sai loimen ylleen ja hyvästä työstä palkaksi porkkanan.

Vihdoin eläkkeelle, 27.10.2023 ✎ omistaja
Vanha ukko Nalle on päässyt nyt siihen ikään ja elämäntilanteeseen, että sen on aika eläköityä. Mitäpä se sitten tarkoittaa? No, Nallen tapauksessa ei oikeastaan kauheasti mitään. Nallehan on jo jonkin aikaa elänyt pihatossa, ja jatkaa yhä eloaan siellä omassa ylhäisessä yksinäisyydessään (se kun ei tule toimeen muiden ponien kanssa). Varsoja Nallelle tuskin enää tulee (mutta ei nyt sanota kuitenkaan ei koskaan); nykyiset kolme varsaa ovat menestyneet vallan mainiosti, mainittakoon esimerkkinä kotiin jäänyt Phantome: muotovalio, ykköspalkinto kantakirjasta ja viimeisimpänä kakkospalkinto performance studbookista. Brynderwyniin muuttanut esikoinen Prein Eirin on myös näyttelyissä pärjännyt, Champion ja KTK-II, ja varsonut muotovalion ja KTK-I:sen saavuttaneen tammavarsan. Eipä Nallella siis ainakaan kovin huonot geenit ole!

Kantakirjaus, 20.5.2023 ✎ omistaja
Nalle-möllykkä pääsi tänään vähän isompiin ja hienompiin kekkereihin, nimittäin ponikantakirjan tilaisuuteen. Nallen lisäksi olin ilmoittanut tilaisuuteen neljä shetlanninponia, joten pikku karhuni edusti Rhedyniä yksin. Arvatenkin ori ei kauhean hyvin viihtynyt poni- ja ihmispaljoudessa, joten se sai seisoa trailerissa ja se otettiin ulos vain oman arviointinsa ajaksi. Nalle sai ihan kelvon ja tasaisen pisterivin, 17 + 18 + 18 + 17, joka oikeutti juuri ja juuri toiseen palkintoon.

Ensimmäinen arvonimi, 5.4.2023 ✎ omistaja
Jee! Nallukka kruunattiin tänään Näyttelyjaoksen mestariksi eli Championiksi. Kolmas arvonimeen tarvittava irtoSERT saatiin viime kuussa plakkariin Walesissä Llanwenarth Studin järjestämissä näyttelyissä. Nyt Nallen ei tarvitse enää jännäillä näyttelykehissä, vaan ura niiden parissa on sen osalta taputeltu.