Rhedyn Welsh

Greenhow Cnaitho Arthwr

VH22-024-0002

  • "Nalle"
  • s. 01.01.2022 (yli 20 v), Iso-Britannia

  • welsh mountain (sek. A), ori
  • 118 cm, ruunikonkimo Ee/Aa/Gg
  • estepainotteinen, ko He B / re 60 cm

  • kasvattanut Greenhow Stud (EVM)
  • omistaa indy VRL-06701

  • Ch
  • KTK-II

Luonne

Nalle-raukka kiersi monet eri kodit ennen minulle päätymistään. En edes tiedä, missä kaikkialla se on tarkalleen ottaen ollut ja mitä sillä on tehty, mutta kiertolaiselämä oli selvästi jättänyt jälkensä. Nalle pelkää hieman erikoisia asioita ja oli aluksi todella epäluuloinen ihmisiä kohtaan, mutta rauhallinen elämä täällä Suomessa on jo helpottanut ponin oloa.

Taustansa takia Nalle ei ole ainakaan vielä ihan kenen tahansa käsiteltävissä. Se saattaa reagoida isosti yllättäviin asioihin ja on joskus aikoja sitten potkaissutkin. Pohjimmiltaan Nalle on kuitenkin tavallinen mukava ori, sillä on vain huonoja opittuja käytöstapoja. Erityisen paljon Nalle inhoaa klippaamista, joka on tullut toisinaan talvella pakolliseksi ponin hyvinvoinnin tähden, joten ori täytyy tällöin rauhoittaa. Tutun ja turvallisen ihmisen kanssa Nalle on ihana siliteltävä pehmoponi - sillä on maailman silkkisimmät korvat! Ori on myös lahjottavissa kaikenmaailman herkuilla, mutta sen suosikkeja ovat jostain syystä suolaiset jutut, esim. perunalastut. Niitähän ei tietenkään usein Nallelle tarjoilla.

Nalle oli ratsukoulutettu meille tullessaan, ja osaakin aika paljon. Ratsastus onkin siitä erikoinen asia, että silloin Nallea ei jännitä melkein ollenkaan. Selkäännousun jälkeen ori rentoutuu ja toimii ihan kivasti. Nallella on hieman huono, painunut selkä, joten sillä ei kauheasti enää ratsasteta. Se on harmi, sillä erityisesti esteiden ylittäminen on orin mielestä super kivaa. Siltä löytyy ponnistusvoimaa kuin pienestä kylästä ja se hyppää ketterästi vähän huonostakin paikasta. Kilpailu on Nallen kanssa jäänyt vähemmälle sen arkuuden takia, kun lastauskin on niin stressaavaa. Ori onkin sellainen kotihiiri, joka jää mielellään puuhailemaan ja rentoutumaan omaan tarhaansa.

Sukutaulu

i. Cefneithin Duach
wm, rnkm, 119 cm
ii. Llanthony Afonwen
wm, rnkm, 120 cm
ie. Fernlea Difyr Caniad
wm, rnkm, 114 cm
e. Greenhow Melenllys
wm, rn, 116 cm
ei. Penffridd Telor Penddu
wm, trn, 116 cm
ee. Greenhow Gwynonwen
wm, rt, 115 cm

Isä Cefneithin Duach on ponikasvattajapiirienkin ulkopuolella tunnettu ruunikonkimo ori. Se hyväksyttiin kantakirjaan heti 3-vuotiaana ollen tilaisuuden paras poni. Sen jälkeen se on kilpaillut esteillä, koulussa ja valjakkoajossa menestyksekkäästi omalla tasollaan. Myös laatuarvostelut se on voittanut. Vaikka orilla on korkeutta vain 119 senttiä, se on hypännyt 80 cm:n ratoja nuoren ratsastajan kanssa. Tämän menestyksen ansiosta ori onkin ollut suosittu myös jalostuksessa, ja tulee olemaan tulevaisuudessa tuttu nimi useamman ponin sukutaulussa. Jälkeläisilleen ori onkin periyttänyt hyppytaitojaan.

Isänisä Llanthony Afonwen oli poikaansa tuntemattomampi welsh A -ori. Afonwen (suom. valkoinen joki) oli 120 cm korkea ja periytti isoa kokoaan niille muutamalle jälkeläiselle, jotka se ehti saada. Ori nimittäin menehtyi vasta 6-vuotiaana loismadon aiheuttamiin elinvaurioihin. Tämä oli iso menetys Afonwenin omistajalle, sillä ori oli todella hyväluonteinen ja rakennekin oli kohdallaan. Ruunikonkimo poni menestyi myös näyttelyissä voittaen I-palkintoja useamman kerran.

Isänemä Fernlea Difyr Caniad tulee pitkän linjan kasvattajan Fernlea Studin luota. Ruunikonkimo tamma oli luonteeltaan vaikeaksi kutsuttu - mm. ratsukoulutus otti paljon enemmän aikaa kuin normaalisti, eikä tammasta senkään jälkeen mitään ultimaattisen mukavaa käyttöponia tullut. Maastakäsitellessä Caniad oli rauhallisempi, joten sen kanssa harrastettiin enemmän näyttelyitä ja ohjasajoa. Eniten tamma kuitenkin nautti laitumella olosta laumansa kanssa. Caniad omaksui laumassaan johtajan roolin, eikä antanut pienen kokonsa (114 cm) sitä estää. Lopulta laidunelämä kuitenkin koitui tamman kohtaloksi, kun toinen poni potkaisi sitä jalkaan sen verran pahasti, että parantumisnäkymät olivat heikot ja Caniad piti lopettaa.

Emä Greenhow Melenllys

Emänisä Penffridd Telor Penddu

Emänemä Greenhow Gwynonwen

Jälkeläiset

t. Rhedyn Prein Eirin (* 19.01.2022, e. Fernlea Rhos Mair) - KTK-II
t. Rhedyn Mefusen (* 06.05.2022, e. Penparc Afanen)
o. Rhedyn Phantome (* 27.10.2022, e. Glawog Grey Lady) - KTK-I

Kilpailutulokset

Esteratsastuskilpailut:
ERJ:n tasolla 3/2
ERJ:n ominaisuuspisteitä 1025.37 p.

VWY-Cup:
15.08.2023 Glenwood Welsh Ponies: esteet, 60 cm » 4/22

Näyttelytulokset:
NJ 08.05.2022 Adina: irtoSERT (pt. Jannica)
NJ 11.09.2022 Adina: irtoSERT (pt. Jannica)
NJ 04.03.2023 Llanwenarth Stud: irtoSERT (pt. Lissu T.)
Rate My Pony: ★★★

Kantakirjaus 20.5.2022:
17 + 18 + 18 + 17 = 70 p. KTK-II

Champion myönnetty 5.4.2023

Kuvagalleria