Rhedyn Welsh

Fernlea Rhos Mair

VH22-024-0003

  • "Mary"
  • s. 01.01.2022 (yli 20 v), Iso-Britannia

  • welsh mountain (sek. A), tamma
  • 115 cm, voikonkimo ee/Aa/nCr/Gg
  • koulu- ja estepainotteinen, ko He B / re 60 cm

  • kasvattanut Fernlea Stud (EVM)
  • omistaa indy VRL-06701

  • KTK-II

Luonne

Mikäli Mary olisi nykypäivän peruskoulua käyvä ihmislapsi, sen Wilma-merkinnät olisivat perin latistavaa luettavaa. Päivä toisensa perään opettaja kertoisi Maryn unohtaneen jotain, ajautuneen sanaharkkaan tai ihan tappeluun toisen oppilaan kanssa, häirinneen opetusta tuolilla keikkuen ja muuta elämää pitäen. Lähinnä liikuntapäivinä ja liikuntatunneista tulisi kehuja. Ponihan tämä on eikä ihmislapsi, kertomuksesta vain saanee vähän esimakua siitä, minkä sortin poni welsh onkaan.

Virtaa tässä mountissa riittää kahdelle ellei kolmellekin ponille. Vapaapäivät eivät sovi Marylle ollenkaan, eivätkä oikeastaan kevyen liikunnan päivätkään. Pitkä karsinalepo voisi olla kohtalokas, todennäköisesti se olisi tammalle täysi fyysinen mahdottomuus, joka aiheuttaisi vain riehumista sekä itsensä entistä pahemman loukkaamisen. Mary vaatii paljon ja monipuolisesti liikuntaa – sen kanssa ei yksinkertaisesti voi vetää niin sanotusti samaa treeniä päivästä ja viikosta toiseen. Samana päivänä samaa liikettä voi kyllä hinkata niin kauan kuin ratsastaja jaksaa, seuraavalle päivälle vain pitää keksiä jotakin muuta. Pelkkä satulan pois jättäminen tai pohkeenväistötreenin siirto maneesista maastopolulle ei riitä, kimo on turhan fiksu ja hoksaa kyllä tämmöiset puolivillaiset yritykset syöttää samaa ohjelmaa monena päivänä peräkkäin.

Hätä ei kuitenkaan ole tämän näköinen. Mary hyppää mielellään, suoriutuu helpoista kouluohjelmista leikiten, toimii kärryjen edessä, eikä koskaan ole kieltäytynyt opettelemasta uutta. Tamma taipuisi aivan varmasti ihan mihin lajiin tahansa, tai ainakin kimo pontevasti yrittäisi. Rohkeutta, päättäväisyyttä tai sisua pieneltä mountilta ei puutu! Herkkäkin tämä on, hyvällä tavalla. Tamma ei lähde lentoon jokaisesta terävämmästä pohkeesta tai tee tasajalkaäkkijarrutusta turhan pitkäkestoisen pidätteen vuoksi. Satunnaiset virheet ovat aivan hyväksyttäviä; jatkuvia ristiriitaisuuksia, jännittämisen vuoksi joustamatonta kättä tai muutakaan tahallista tai tahatonta vääränlaista apujen käyttöä Mary ei kuitenkaan katsele, vaan tekee varsin selväksi monin eri tavoin laukkarallista pukitteluun, ettei tämä tämmöinen nyt käy. Siistillä perusratsastuksella pääsee pitkälle: Mary pysyy tyytyväisenä ja tekee mielellään töitä. Paljon, paljon ja monipuolisesti. Parhaat kouluratansakin, samaten esteratansa, tamma on tehnyt sellaisten sillisalaattisirkusviikkojen jälkeen, ettei niitä toteutuneita liikuntasuunnitelmia ole kehdannut paljoa puolitutuille huudella!

Kaikki pitkäkestoista paikoillaan seisomista vaativat asiat, kuten kengitys, klippaaminen ja jopa hieronta, tympivät Maryä jo ennen kuin koko homma ehtii alkaakaan. Paikoillaan pysytteleminen on niin kovin tylsää! Näistä sentään selvitään kunnialla, kun welsh tietää pääsevänsä purkamaan energiaansa maltettuaan koettelemuksen läpi. Tamma on tottunut kaikkeen, etenkin haavanhoitoon, sillä kimo onnistuu hankkimaan pieniä ja vähän isompiakin naarmuja ihan itsekseen tai muiden tammojen kanssa nahisteltuaan. Ihan fiksukäytöksinen poni, vaikkei seisoskelusta tai ylenpalttisesta halailusta välitäkään. Reippaalla tahdilla harjaus, varusteet päälle ja töihin! Lastatessa saa olla tarkkana, ettei intoa puhkuva welsh rynni traileriin, vaan malttaa kävellä. Muutoin tämä on hyväkäytöksinen, toki reipasaskelinen, talutettava, joka ei tosiaan jaksa seisoskella poseeraamassa taluttajansa somekanavakuvia tai -videoita varten.
© Lissu T., kiitos!

Sukutaulu

i. Fernlea Tresi Aur
wm, vkk, 115 cm
ii. Apevan Tarian Goch
wm, prt, 115 cm
ie. Slebech Amyneddgar
wm, vkkkm, 112 cm
e. Rhychdir Melys Syfi
wm, rnkm, 116 cm
ei. Rhinffrew Draenen Ddu
wm, trn, 117 cm
ee. Swansea Afal
wm, rtkm, 115 cm

Jälkeläiset

t. Rhedyn Prein Eirin (* 19.1.2022, i. Greenhow Cnaitho Arthwr) - KTK-II
o. Rhedyn Rhyfon Coch (* 15.7.2022, i. Durian White Dust)
o. Rhedyn Sir Maelor (* 7.3.2023, i. Hawnllyn Lord)
t. Rhedyn Daearllys (* 12.4.2023, i. Feiolin Russet)

Kilpailutulokset

Esteratsastuskilpailut:
ERJ:n tasolla 4/2
ERJ:n ominaisuuspisteitä 1417.57 p.

Kouluratsastuskilpailut:
KRJ:n tasolla 3/2
KRJ:n ominaisuuspisteitä 1042.2 p.

Näyttelytulokset:
NJ 11.09.2022 Adina: irtoSERT (pt. Jannica)
Rate My Pony: ★★★

Kantakirjaus 20.11.2022:
18 + 19 + 19 + 18 = 74 p. KTK-II

Kuvagalleria

Päiväkirja

Uittoreissu, 30.6.2023 ✎ omistaja
Maryllä on ollut tällä viikolla pelkkää laidunlomaa, mikä on sujunut yllättäen hyvin, ottaen huomioon sen tarpeen saada vaihtelevaa ja aktiivista liikuntaa. Näin perjantain ja lomakauden alkajaisten kunniaksi päätimme kuitenkin tallilla ottaa muutamat tammamammat laitumelta ja lähteä merenrantaan pulikoimaan. Maryhän tästä innoistui, ja sai kunnian kulkea maastoretken rannalle jonon ensimmäisenä. Mary on käynyt uimassa aiemminkin muutaman kerran, joten konsepti sinällään ei ollut sille uusi. Tälle kesälle tämä oli kuitenkin ensimmäinen uintikerta, joten oli se vähän jännittävää. Aluksi ihmeteltiin matalikossa veden liplatusta ja mereltä puhaltavaa kesätuulta, mutta pian jo oltiin sen verran syvällä, että jalat eivät osuneet pohjaan ja poni pääsi uimaan. Mary ui kuin merisaukko konsanaan ja oli lähdössä jo vähän turhankin pitkälle, mutta saatiin se kuitenkin ohjattua takaisin uimaan rannan myötäisesti. Mukava reissu kaiken kaikkiaan, ja ihan tervetullut viilennys kesän alkaneisiin helteisiin.