Chandoir Asreia

(VIR MVA)
Champion
KTK-II
KRJ-II
Rotu, sukupuoli brittiläinen ratsuponitamma 50% VH-tunnus VH16-029-0206
Syntymäaika, ikä 20.04.2016, 8v. 20.10.2016 Väri, genotyyppi vaaleanpunarautias (ee Aa)
Säkäkorkeus 146 cm Omistaja indy VRL-06701
Laji, koulutustaso kouluratsastus, Vaativa B (vt. 5) Kasvattaja Haras de Chandoir  

Asreiassa on paljon samaa kuin emässään, herkkyyttä, kovuutta ja reaktiokykyä samassa paketissa. Tältä tammalta ei auta pyytää, vaan asiat on ilmoitettava jämäkästi ja selkeästi, eikä niistä auta keskustella. Saadessaan päättää edes pienistä, merkityksettömistä asioita Asreia kuvittelee voivansa päättää aivan kaikesta – ja kovasti yrittääkin. Kovapäinen tamma osaa olla suorastaan kamala kiukutellessaan, kun ei olekaan se maailman napa ja kaikesta päättävä kuningatar.

Herkkähipiäisenä, vahvatahtoisena tammana Asreia ilmoittaa hyvin nopeasti, jos harja tai harjaustyyli on turhan kova, hoitajan naama ei miellytä, jossain kestää liian kauan ja mitä näitä valituksen aiheita nyt on. Luimisteleva, kimeästi vingahteleva poni on valitettavan tavallinen näky tallissamme, etenkin vähän oudomman ihmisen käsitellessä tammaa. Tutut tallityöntekijät osaavat haistella herkkähipiäisen neidin mielialoja sekä käsitellä diivaa (päättäväisin) silkkihansikkain. Kunhan pysyy itse rauhallisena ja jämäkkänä eikä välitä raudikon mahdollisista oikuista, jokaisen hoitotoimenpiteen saa kyllä tehtyä. Myös klippaukset ja madotukset, joista Asreia ei välitä ollenkaan. Kengityskin on ensimmäiset kaksi jalkaa ihan okei, sitten alkaa tympiä.

Talutettaessa Asreia tuntuu keskittyvän ulkoisiin ärsykkeisiin turhan paljon, ja aivan tahallaan. Puissa suhiseva tuuli tai väärässä nuotissa naukuva tallikissa kun eivät häiritse neitiä esimerkiksi töitä tehdessä (ainakaan kovin usein). Etenkin vapaapäivän jäljiltä tamma osaa olla kamala talutettava, sellainen ympärillä karusellihevosmaisesti ravaava kaikkea kyttäävä säpsähtelijä. Naru turvan ympärillä onneksi minimoi Asreian pöllöilyt. Lastaus sujuu, kunhan kuljetuskalusto on tarpeeksi iso, tai ainakin leveä; siihen kapeimpaan koppiin tammaa ei saa pakottamallakaan. Matkustus sujuu suht rauhallisesti, kuoppaiset tiet tai ärsyttävä matkakumppani saattavat aiheuttaa kuopimista tai satunnaista vingahtelua.

Vaativa B -tasoinen neiti osaa olla vaativa ratsu. Herkkä ja reaktiivinen (välillä turhankin kanssa), ajoittain kuumuva, hyvin herkästi nokkiinsa ottava. Asreia on todella tarkka ratsastajansa avuista, eikä tasan tee ensimmäistäkään pohkeenväistöä, jos avut eivät ole viimeisen päälle oikein sekä riittävän pehmeät. Nakuttava kantapää, ratsastajan huono tasapaino sekä kova, myötäämätön käsi ovat ponin ykkösinhokit, jotka aiheuttavat erittäin nopeasti pukittelua.

Kaiken ollessa kohdillaan Asreia on upealiikkeinen, näyttävä ja osaava kouluponi. Se osaa jokaisen liikkeen erinomaisesti, eikä varsinaista heikkoa kohtaa ole. Lähinnä mahdollinen kiukuttelu, sekä laukkatehtävissä kuumuminen. Erityisesti tamman lisäykset ovat upeita, vaikka eivät muutkaan liikkeet niiden rinnalla kalpene. Tasaisen hyvä, jopa erinomainen poni, joka antaa itsestään tavattoman paljon, kunhan ratsastaja vain osaa sitä vaatia. Ei pyytää, sillä se antaa Asreialle päätösvaltaa. Eteenpäinpyrkimyksessä ei yleensä ole moitteen sijaa, kokoaminen käy melko vaivattomasti, takaosa herää itsekseen eikä unohdu matkasta.

Olkoonkin, että Asreia on The Kilpaponi, se ei yleensä käyttäydy kisapaikoilla järin hyvin. Etenkin talutettaessa tamma on ihan kamala, kaikkea paitsi käyntiä esittävä sähikäinen, joka viis veisaa taluttajastaan. Onneksi jokin kuri ja tolkku palaa raudikon päähän, kun ratsastaja aloittaa verryttelyt. Esiintymistä ja yleisöä rakastava ratsuponineiti on ehdottomasti parhaimmillaan isoissa koulukisoissa, sillä se keskittyy ihaileviin katseisiin sekä omaan suoritukseensa niin intensiivisesti. Pienemmissä kisoissa tai jonkun muun kuin vakiratsastajansa kanssa Asreia saattaa ottaa ylimääräisiä sivuloikkia, sillä pihpah, hän ei kenen tahansa kanssa työskentele tai vaivaudu antamaan parastaan olemattoman pienelle yleisölle!
© Susiraja

i. Cry Baby
BRP 50% prt 148cm
ii. Norris xx
xx mrn 161cm
iii. Charly Brown xx
xx mrn 160cm
iie. Snickerdoodle Blue xx
xx mkm 163cm
ie. Highwards Thekla
nf rt 142cm
iei. Blackstone V
nf m 145cm
iee. Haystone Park Valeri
nf rtkm 140cm
e. Birak Asra
BRP 50% vprt 141cm
KTK-III
ei. Birat Ayak ox
ox prt 146cm
eii. Bikr Bourkan ox
ox rt 144cm
eie. Birak Arifa ox
ox vrt 147cm
ee. Cariad y Goss
wB rn 142cm
eei. Delfrydol Bonheddwr
wB prt 140cm
eee. Sidan Machlud
wB prn 143cm

Asreia kilpailee vain porrastetuissa koulukilpailuissa. Reaaliaikaisen pistetilanteen näet tamman VH-profiilista.

Kuuliaisuus ja luonne: 1200.64 op
Tahti ja irtonaisuus: 1232.01 op
KRJ: 2432.65 op (vt. 6)
Status: kilpailueläkkeellä

NJ 21.02.2018 Adina: irtoSERT (pt. vaapu)
NJ 25.08.2018 Fairburn Manor: BIS1, MVA-SERT (pt. Kati)
NJ 10.02.2019 Kavalniemi: BIS4, MVA-SERT (pt. Jannica)
NJ 31.07.2022 Adina: BIS4, MVA-SERT (pt. Lissu T.)

Kantakirjattu 20.04.2018 (18 + 17 + 19 + 18 = 72p. KTK-II)
Champion myönnetty 26.10.2019
Palkittu KRJ-II 31.05.2022 (8 + 40 + 20 + 20 + 6 = 94 p.)