Rhedyn Welsh

Moana's Rhodri

VH18-022-0031

  • "Romppu"
  • s. 02.04.2018 (26 v), Uusi-Seelanti

  • welsh-poni (sek. B), ori
  • 130 cm, tummanpunaruunikko Ee/Aa
  • estepainotteinen, ko He B / re 90 cm

  • KTK-II
  • ERJ-I
  • VWY-IIRomppu menehtyi 26-vuotiaana 12.1.2024.

Luonne

Romppu on sellainen reipas automaattiponi. Jo varsana sille kävi kaikki eikä se järkyttynyt tai valittanut oikein mistään. Hoitotoimenpiteet kävivät helposti, vaikka niitä tehtiin ensimmäisen kerran, ja satulaan laittokin oli kivutonta. Rompusta on todella vaikeaa keksiä moitittavaa!

Rompun voi hoitaa karsinassa, käytävällä, ulkona, tarhassa, lista jatkuu loputtomiin. Ori seisoo kuin tatti paikoillaan ja nauttii harjauksesta ja huomiosta. Orimaisia piirteitä Rompusta tulee näkyviin lähinnä silloin, kun se lasketaan tammojen kanssa laitumelle. Sielläkin se käyttäytyy oikein herrasmiesmäisesti. Taluttaessa riimu ja naru ovat lähinnä lavasteita, sillä ruunikko seuraa ihmistä minne tahansa kuin hai laivaa.

Ratsastaessa orin hieman "villimpi" luonne tulee esiin. Jos kentällä on muita, ja erityisesti jos ollaan hyppäämässä tai laukkaamassa, alkaa vauhti kiihtymään. Romppu on hyvin kilpailuhenkinen ja haluaa voittaa aina. Välillä ori ei sen takia kuuntele ratsastajaa tarpeeksi hyvin, ja joskus vauhti on kiihtynyt ihan vaarallisen korkeaksi. Sen takia sen kanssa yleensä rauhoitetaan estevalmennukset ja muut reippaammat liikutukset yksin tehtäviksi. Kisoissa tämä ei toki ole mahdollista, joten verryttely yritetään tehdä suoraviivaisesti ja mahdollisimman lyhyesti. Radalle päästyään Romppu yleensä muistaa taas kuunnella ratsastajaakin ja hyppää kivalla, ilmavalla tekniikalla.

Sukutaulu

i. Anfarwol Terrwyn
wB, rnvkk, 127 cm
ERJ-III VWY-III VWY-B
ii. Grug Lwcus
wB, rn, 124 cm
ie. Wessex Gold Dust
wB, rnvkk, 136 cm, LJP-II
e. Lai'e Marcella
wB, prn, 135 cm
KERJ-II VWY-III VWY-C
ei. Dorian Mercia
wB, m, 134 cm, YLA3
ee. Georgiana Dermot
wB, vkk, 129 cm

Jälkeläiset

t. Rhedyn Dawnsiwr Meillion (* 1.1.2022, e. Anfarwol Felys Sinsir) - KTK-I, ERJ-II
o. Rhedyn Twm Siôn Cati (* 5.10.2023, e. Brynderwyn Haul Neithiwr) - KTK-III

Saatavilla 1 pakaste.

Kilpailutulokset

Esteratsastuskilpailut:
ERJ:n tasolla 3/2
ERJ:n ominaisuuspisteitä 1239.94 p.

ERJ-CUP 30.09.2023 KK Bailador, 90 cm » 2/77
ERJ-CUP 31.10.2023 Couture Sporthorses, 90 cm » 2/110

VWY-Cup:
15.03.2022 Glenwood Welsh Ponies: esteet, 80 cm » 4/20
Rate My Pony: ★★★

Kantakirjaus 20.6.2020:
18 + 18 + 17 + 18 = 71 p. KTK-II

ERJ:n laatuarvostelu 30.11.2023:
8 + 42 + 22 + 20 + 13,5 = 105,5 p. ERJ-I

VWY:n laatuarvostelu 2.1.2024:
7 + 6 + 6 + 22,5 + 4,5 = 46 p. VWY-II

Päiväkirja

Laatuarvosteluun valmistautumista, 2.10.2023 ✎ omistaja
Sinisilmäinen orini on kilpaillut estekilpailunsa päätökseen jo aikoja sitten ja kantakirjapalkintokin löytyy. Suvussa on myös palkittuja poneja. Havahduin tähän tilanteeseen ihan muutama viikko sitten; Romppuhan on käytännössä valmis laatuarvosteluihin. En ole koskaan ollut laatuarvostelujen suurkuluttaja, mutta kun poni kerran on näin hyvä, niin ei kai niitä kannata väliinkään jättää. Melli-varsakin on kisansa kisannut, joten jälkeläisnäyttöjäkään ei tarvitse odotella. Suunnitelmissa olisi ainakin ERJ:n ja VWY:n laatuarvostelut. Näyttelytuloksia Romppu ei edelleenkään ole kerännyt, joten katsotaan, jaksanko keräillä sertejä sen kanssa arvonimiä varten. Ponin erinomaisuudesta huolimatta varsoja sillä on tosiaan vasta yksi, mutta asia on korjauksessa: Neiti-tamma astutettiin Rompulla ja tämän yhdistelmän varsa tulee olemaan myynnissä. Toivottavasti joku nappaa sen itselleen, koska varsalla on potentiaalia vaikka mihin.

VWY-Cup, 15.3.2022 ✎ omistaja
Tänään kärrättiin poneja welshien kokoontumisajoihin Walesiin Glenwoodin tiluksille – oli nimittäin kuukausittaisten Virtuaalisten Welshien Ystävien cup-kisojen aika. Rompun nimi komeili 90 cm -esteluokan osallistujalistassa viimeisenä, joten saimme jännittää sen suoritusta ihan kunnolla. Romppu ei erityisesti tapansa mukaan pitänyt odottelusta, vaan alkoi kuumumaan, mutta radalle päästyään se keskittyi hienosti ratsastajaansa. Rata menikin niin hyvin, että Romppu toi kotiin ruusukkeen sijoituttuaan hienosti toiseksi. Hyvä Romppu!

Rate My Pony, 3.2.2022 ✎ omistaja
Ponien muutettua Skotlannista Suomeen, päätin että joka ikinen niistä viedään Rate My Ponyn ensiarvosteluun. Niin jännittävää! Tänään oli vuorossa mm. Romppu. Minulla oli täysi luotto Romppuun, onhan se niin mutkaton ja ihana poni, että se saisi varmasti kelpo pisteet. Ja niinhän se saikin – Romppu onpi nyt 3 Star Prospect! Pisteitä ori keräsi yhteensä 1023/1900. Tuomarin mukaan Rompun parhaat puolet ovat rakenteesta runko ja takaosa, liikkeistä ravi, luonteesta herkkyys ja taidoista hyppytekniikka. Sen sijaan pisteet kokoamiskyvystä, ketteryydestä ja temperamentista jäivät melkein nolon alhaisiksi. No, onneksi tekniikalla voi ketteryyttä vähän korjata, ja mitäs esteponi nyt kokoamiskyvyllä muka tekisi, sehän on niiden fiinien kouluponien hommaa. Eikö vaan?

Jälkikasvua, 1.1.2022 ✎ omistaja
Tammani Feli astutettiin ennen muuttoa Skotlannista Rompulla. Ajankohta muutolle oli sikäli melko kehno, koska Felin laskettu aika lähestyi nopeasti. Lento Suomeen oli senkin takia stressaavaa ainakin minulle, poneista en niin tiedä. Onneksi muutto sujui hvyin ja Feli sekä kaverukset ehtivät hyvin kotiutua, koska tänään se tapahtui: Felin ja Rompun ensimmäinen varsa syntyi! Kyseessä on myös ensimmäinen oma welshponikasvattini. Ruunikonkimo tammavarsa on aivan sanoinkuvaamattoman kaunis, enkä malta ollenkaan odottaa, millainen siitä kasvaa. Nimekseen varsa sai Rhedyn Dawnsiwr Meillion eli tutummin Melli.

Muutto Suomeen, 30.12.2021 ✎ omistaja
Tänään on ollut jännittävä päivä: perustin vähän aikaa sitten nimittäin welsheilleni oman tallin Suomeen! Tämä tarkoittaa sitä, että muutamat B-sektion ponini muuttavat nyt Skotlannista ratsuponien joukosta ihan omalle tontilleen. Mukaan tulee Rompun lisäksi mm. Arttu, Hapsu, Opri, Feli ja Wilona. Romppu onkin seilannut ympäri planeettaa jo aika paljon – kasvattajaltaan Uudesta-Seelannista Suomeen, sieltä Skotlantiin ja nyt takaisin Suomeen. Eiköhän nyt ole jo aika Rompunkin asettua aloilleen. Täältä ei tarvitse enää ruunikon oripojan lähteä minnekään.

Suru-uutinen, 10.10.2021 ✎ omistaja
Tänään sain kuulla Rompun kasvattajalta Nintsulta surullisia uutisia: Rompun emä Lai'e Marcella eli Marsu jouduttiin lopettamaan. Romppu ei (onneksi) oppinut tai perinyt Marsulta hirveästi luonteenpiirteitään (Marsu kun oli aika kipakka tamma), mutta olihan tämä silti lohduton uutinen. Nintsulle erityisesti, sillä Marsu ehti elää 32 vuoden ikään! Se jos mikä on kunnioitettava ikä ponille, ja tuollaisessa ajassa ehtii kiintyä vähän vaikeampaankin persoonaan. Toivottavasti Romppu perii tämän ominaisuuden emältään – ainakin se on pysynyt terveenä koko tähänastisen elämänsä.

Kantarkirjaus, 20.6.2020 ✎ omistaja
Romppupomppu kävi tänään pyörähtämässä Ponikantakirjan kesäkuun jättitilaisuudessa. Romppu ei ole (vielä) nimittäin saanut kantakirjakelpoisuutta, mutta tämä tilaisuus oli auki myös kelvottomille poneille. Rompun kaverina mukana oli voikko tammani Opri, joten kaverista saatiin tukea ja turvaa jännittävässä tilanteessa. Romppu käyttäytyi nätisti ja sai odotetusti II-palkinnon pistein 18 + 18 + 17 + 18 = 71 p.